Oscar Benton in Heemskerk

Op zaterdag 24 maart 2018 strijkt de Nederlandse blueslegende Oscar Benton neer in Heemskerk.
In het tweede uur vanaf 13.00 uur is Oscar te gast in het radioprogramma ‘BroodjeHans’ van HeemskerkFM. De uitzending begint om 12.00 uur en duurt tot 14.00 uur. Presentator Hans Janssen interviewt Oscar over zijn recent verschenen cd/lp ‘I Am Back’ en zijn verleden als Nederlandse blueslegende.

Aansluitend vanaf ongeveer 14.30 uur is Oscar te gast bij Mono’s platen en cd’s in Heemskerk. Hier zal hij zijn onlangs verschenen cd/lp ‘I Am Back’ signeren en kan het publiek tevens een praatje met de legende maken. Ook staan er live een paar nummers op het programma samen met Johnny Laporte, gitarist van Oscars Bluesband en Barrelhouse. Mono’s platen en cd winkel is te vinden aan de Jan van Scorelstraat 50, 1961 EX, Heemskerk.


Hoe is dit eigenlijk begonnen?
(Bron //www.voordekunst.nl/projecten/5669-nieuwe-cd-voor-oscar-benton-1)
(Aan het woord is Johnny Laporte) Begin februari 2016, de verjaardag van Oscar. Er wordt gepraat, gedronken, gegeten, er wordt muziek gemaakt. Oude bluessongs, evergreens. Gezellig. Opeens staat Oscar op en gaat voor het gezelschap ‘My Way’ zingen, de versie van Frank Sinatra. In een keer op vol volume en zonder fouten in de tekst. Zonder begeleiding, want dit is te moeilijk voor ons bluesjongens, haha. Ik ben sprakeloos, iedereen is sprakeloos, verbaasd dat Oscar dat nog altijd kan.

Dit moet je weten Oscar heeft ongeveer 8 jaar geleden een ongeluk gehad. Hij is lelijk gevallen, gewoon thuis van de trap af en heeft daarbij ernstig hersenletsel opgelopen. Sindsdien woont hij in een verzorgingshuis in IJmuiden want de val heeft veel schade aangericht. Zijn geheugen is daardoor beperkt, teksten van nummers die hij honderden keren heeft gezongen zijn weggevaagd, slechts aan aantal kan hij nog zingen (die uit de jaren zestig), maar hij moet daarbij wel geholpen worden. Oscar Benton is sinds 1968 toen hij het Loosdrechts Jazz Concours won een begrip in Nederland, voor velen een blueslegende. Na zijn grote hit Bensonhurst Blues werd hij beroemd in Frankrijk, Italie en vele Oostbloklanden. Hij bracht totaal 8 albums uit en tientallen singles en toerde door Nederland en het buitenland. Totdat het noodlot toesloeg.

“Dit moet je uitbrengen!” Na dat feestje ben ik Oscar wekelijks gaan bezoeken. Ik wilde weten hoe dat zat met zijn geheugen en ging samen met hem op onderzoek uit. Ik componeerde liedjes en liet die dan door Oscar inzingen. Ik had een speciale ruimte geregeld in het verzorgingshuis waar ik opname apparatuur installeerde en maakte zo opnames van de liedjes. Ik maakte demo’s. We lieten het aan anderen horen en men was verbaasd…. Heh? Is dit Oscar, wat goed zeg! “Dat moet je uitbrengen! Iedereen moet dit horen en beleven….!”


Een van de vele recensies van de cd;
De nieuwe cd van Oscar Benton heet ‘I Am Back’. Wil dat helemaal correct zijn, dan moet Benton dus zijn weggeweest en dat is niet echt het geval. Ok, hij doet het de laatste jaren rustig aan en heeft sinds een ongeval een aantal jaren geleden problemen met zijn gezondheid, maar weg was Benton nooit helemaal. Zo speelde hij de afgelopen jaren nog een aantal keren in concertzalen in Boekarest en Istanbul en werd hij vorig jaar door de president van Tsjechië uitgenodigd om op te treden voor het kabinet in Praag.
Ok, hij woont in een verzorgingstehuis, maar in datzelfde verzorgingstehuis heeft blues-broeder Johnny Laporte (één van de gitaristen van Barrelhouse) de vocalen voor de nieuw cd opgenomen. De cd is een aangename verrassing, met name omdat Johnny Laporte bij het schrijven en arrangeren van de nummers gekozen heeft voor een ruime diversiteit aan stijlen.


Mijn eerdere interview met Oscar